Dakgoot en hemelwaterafvoer

Het dak zorgt ervoor dat het hemelwater wordt opgevangen. Het hemelwater zal echter ook moeten worden verzameld en afgevoerd om wateroverlast rond dan wel in de woning te voorkomen. Op een plat dak zal de hemelwaterafvoer hier veelal zorg voor dragen en op het hellend dak de dakgoten. De hemelwaterafvoerbuizen zorgen ervoor dat het verzamelde hemelwater wordt afgevoerd van het dak naar het riool.

Dakgoot

De afmetingen van de dakgoot zijn afhankelijk van de hoeveelheid af te voeren water. Dakgoten zijn in diverse materialen verkrijgbaar te denken aan zink, koper, PVC, maar ook EPDM is een mogelijkheid. 

Buiten het aanbrengen van de dakgoten is het van belang dat de dakgoten minimaal één keer in het jaar worden schoongemaakt, afhanklijk van de omgeving. Indien de dakgoten vol met bladeren en ander andere rotzooi liggen, zal de afvoercapaciteit verminderen. 

Hemelwaterafvoerbuis

De grote van de hemelwaterafvoerbuis is afhankelijk van de hoeveelheid af te voeren water. Hemelwaterafvoerbuizen zijn in verschillende materialen te verkrijgen te denken aan PVC, zink, koper en staal (verzinkt).